názevVysoká hra patriotů
ang. názevPatriot Games
režie Phillip Noyce
zeměUSA
rok1992
délka117 min.
IMDB ČSFD  
čas promítání ( celý program )
pátek 7.4 17.00

Vysoká hra patriotů

Hlavní hrdina Jack Ryan úspěšnou kariéru analytika CIA pověsil na hřebík, věnuje se milující rodině a přednáší pro nejmladší generaci agentů. Už v prvních minutách filmu ale světu ukáže, nakolik je „kdo neumí, ten učí“ jenom rčení a že své schopnosti špičkového agenta rozhodně neztratil. Na pracovním výletě v Londýně totiž zachrání královskou rodinu před teroristickým útokem Irské republikánské armády. Stává se z něj národní hrdina – a to jak v Americe, tak ve Velké Británii. Při akci však zemřel bratr irského extrémisty Seana Millera, který se rozhodne pomstít. Ryanova rodina se stává terčem a on je okolnostmi přinucen vrátit do služby.

Vyprávění filmu si s divákem pohrává podobně jako terorista Miller s Ryanem. Neomezuje naše vědění pouze na Ryana a jeho zjištění, ale ani nám neposkytuje dostatek informací o Millerovi a jeho plánech. Divák tak po chvíli začne být paranoidní, když spolu s Ryanem tuší nebezpečí v každém pohybu a očekává útok z jakékoli strany. Na plátně se přitom dočkáme celkově tří akčních střetů padoucha s hrdinou, které postupně nabírají na intenzitě. Zejména poslední akční scéna pak obsahuje všechno, co dobrá akce ponouknout má a může být na 70mm pásu a na krnovském velkém plátně příslovečnou lahůdkou. Z dnešního pohledu je kuriózní i náhled do špičkové technologie dobové CIA, když hrdina rozhoduje o útoku na podezřelé na základě zvětšených a rozmazaných satelitních záběrů. Film je atraktivní také díky výkonům Samuela L. Jacksona v uniformě CIA nebo Seana Beana s irským přízvukem v roli zpočátku celkem sympatického padoucha.

Jack Ryan je ústřední postavou fikčního světa mnohých románů amerického spisovatele Toma Clancyho, přičemž Vysoká hra patriotů je v pořadí druhým z nich. Tvář tajného agenta Ryana nosilo podobně jako u Jamese Bonda už několik herců. Po Alecu Baldwinovi v Honu na ponorku (1990) roli ve Vysoké hře patriotů a Jasném nebezpečí (1994) přebral Harrison Ford, jehož pak následovali Ben Affleck (Nejhorší obavy, 2002) a Chris Pine (Jack Ryan: V utajení, 2014). Momentálně míří Jack Ryan coby seriál do televize, pro změnu v podání Johna Krasinského.

Lucia Brutovská

Program

Romance o zamilovaných 14.00 7. 4
Vysoká hra patriotů 17.00 7. 4
Říše slunce 20.00 7. 4
Navždy a daleko 09.00 8. 4
Goya 14.45 8. 4
Hook 17.45 8. 4
Star! 20.30 8. 4
Kam orli nelétají 10.00 9. 4
Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti 13.30 9. 4
facebook

Visuals and site by